AK BÜYÜ
AK BÜYÜ
Ak Büyü ne için ve hangi amaçla yapılırdı ? Yapanın da, bundan etkilenin de hayrına bir sonuç elde etmektir. Ak büyü toplumun ve insanların iyiliklerini hedef alır; hastalık yaralanma ve ölüm gibi şahısların felaketlerinde sel ve kuraklık gibi tabi afetleri önlemeyi, evi barkı, malı- mülkü, hayvanları geçis durumunda olan çocukları, lohusaları kötü dış tesirlerden korumaya yönelir.
Ak büyü Çeşitleri şunlardır. 1) Karısına, çocuklarına kayıtsız, gözü dışarda erkekleri evlerine bağlama. 2) Karısına çocuklarına sert davranan babaları yumuşatmak için yapılanlar. 3) Sevgisi kazanılmak istenen kimsede bu duyguyu uyandırmak için yapılanlar. Sevdiğinden karşılık görmeyen erkek veya kız ve kadınların başvurduğu büyüdür bu. 4) Gurbette olan kimsenin çabuk gelmesini sağlamak için yapılanlar. 5) Kaybolmuş yitik eşyayı, özellikle mücevher altın gibi değerli şeyleri bulmak için yapılan büyü şekilleri. 6) Sütü kesilen ananın sütünü getirmek için yapılanlar. 7) Her dilek için geçerli olanlar. 8) Mahkemede işi olanın davasını kazanması için yapılanlar.
Bu büyü, yaptıran haksız ise ve büyü etkisini gösterdiği taktirde bir haksızlık işlenecek ise, kötü büyülerden sayılamak gerekecektir. Olumsuz büyülerde başka örneklerde de göreceğimiz gibi, kimi büyülerin çift değer'li olduğunu unutmamak gereklidir. 9) Kötü büyülerin etkilerini bozmak için yapılanlar. Ak Büyü; Dua, kurban ve din adamlarına başvurularak yapılır. bunu herkes yapamaz.
Kötü Ruhları kovmak, talihsizliği önlemek ve ya da nazarın, kaderin, kötü ruhların kurbanı olanları kurtarmak amacını güden tören ve uygulamaların tümüne Ak Büyüdenir, amacı; refah, zenginlik, şöhret aşk ve zevktir. Bu tür büyü; olumlu, iyiye yönelik, şifacı büyüdür. Bunlarla uğraşan kişinin temiz ruhlu, iyi niyetli, hatta din dar olduğuna inanılır. Kullanılan malzemesi Ateş, civa, altın, gümüş, inci, kurşun, elmas, fildişi ayçiçeği, elma,fasulye,incir, kuşkonmaz, portakal, sarımsak, süt, sirke, tuz, yumurta, zeytin yağı, horoz, ve tavuktur.
Büyüsel işlemlerin tümü etnik, ahlaksal bir değerlendirmeye tabi tutulduklarından ayrımlar oluşuyor. İlk ayrım Ak ya da olumlu, iyiye yönelik, şifacı büyüdür. Ak Büyü ile uğraşan kişi temiz ruhlu, iyi niyetli, hatta dindar biri olarak tanınır.
Ak ile Kara Büyü ayırmayı antik uygarlıklarda Asur ve Babil'de buluyoruz. MÖ. 1800 yüzyıllarında Kral Hammurabi Kara Büyüyü yasaklamış, uymayanları ölümle cezalandırmıştır. Ak Büyünün amacı şifadır, destektir. Yorumlara göre örneğin, aşk büyüsü de bu kategoriye girer ama aslında bu bir çeşit zorlamadır.
Ak Büyü ile Kara Büyü arasındaki farklılıklar sadece niyet, amaç ve formüllerle belli olmuyor; kullanılan malzemelerde farklıdır. Ak Büyüde ateş, altın, ayçiçeği, civa, elma, elmas, fasulye, fildişi, gümüş, horoz, inci, incir, kurşun, kuşkonmaz, portakal, sarımsak, su, süt, sirke, tavuk, tuz, yumurta, zeytinyağı kullanıldığı gibi,